feta-greek-salad

Zdrava hrana

Zdrava hrana koja je ujedno I ukusna je nešto  za čime mnogi teže. Živimo u vremenu koje je brzo, u kom je bitnije nego ikada graditi zdrave navike. Ali nekada nismo spremni da se odreknemo užitka koji nam pruža ukusna nezdrava hrana, ali ni ne moramo. Zdrava hrana može biti podjednako ukusna, a pritom radi značajne stvari za nas i naše telo.
U daljem tekstu ćemo Vam prestaviti nekoliko ideja, šta biste to mogli zdravo da jedete.

Poke – Zdrava hrana sa Havaja!

Jedna od opcija zdrave hrane bi svakako bio Poke, o tome kako se priprema ovo jelo i kako je nastalo možete pročitati u našem tekstu. A ovde ćemo se baviti onim što Poke znači našem telu.

Poke je svakako dobar izvor vlakana, s obzirom da kao svoju bazu koristi pirinač, zelenilo, a na nekim mestima i rezanca od tikvica. Iako je beli pirinač najčešći izbor, ukoliko želimo najbolju opciju ove zdrave hrane preporuka je svakako smeđi pirinač. Smeđi pirinač sadrži tri puta više vlakana.
Kao izvor proteina tu se javlja losos, tuna ili tofue. Šta god da je vaš izbor biće odličan, jedino treba imati u vidu da riba sadrži i živu pa ukoliko jedemo porciju Poke-a više od dva puta nedeljno možda je tofu najbolji izbor. Ukoliko ipak želiš ribu obe opcije su izvrsne, sadrže puno zdravih masti, vitamina B-12, magnezijuma, gvožđa i kalcijuma.
Ova zdrava hrana često sadrži i avokado u sebi, što svakako nije pogrešna opcija, s obzirom da on sadrži puno zdravih masti i magnezijuma.
Još jedan odličan dodatak Poke-u svakako jeste salata od morskih algi, koja je veliki izvor joda i tirozina, a koji daju podršku rada štitne žlezde i vraćaju Vam energiju.
Kada kažemo zdrava hrana obično prvo pomislimo na povrće koje je ogroman deo ovog jela, pored avokada tu je i beli luk, šargarepa koji su puni vitamina, minerala, vlakana i antioksidanata, i podjednako su dobri za vaše opšte zdravlje.

Zelena Salata

Pored navedenog povrća sinonim za zdravu hranu jeste i zelena salata, te tako dolazimo do durgog predloga, a to je Beefsteak salad. Ona se pravi od junećeg ramsteka i  mešane zelene salate sa još dodatnih sastojaka.  Verujemo da iako niste ljubitelj zelene salate ovo jelo bi promenilo taj stav. 

Zelena salata kao ogroman antioksidans, sadrži veliki broj vitamina A i C, sadrži i mnogo gvožđa, kalcijuma, kao i kalijuma. Ali sve ovo obogaćeno protenima iz junećeg ramsteka, biće pun pogodak. S obzirom da telo ne skladišti proteine, potrebno ih je stalno unostiti, a ovako zdrava hrana je idealna prilika za to.  

Sushi- Zdrava hrana za užitak!

A treći predlog zdrave hrane koji imamo za Vas je nešto što je mnogima danas užitak, Sushi. (O nastanak i načinu pripreme možete pročitati u našem tekstu.) Sushi ne samo da će obogatiti vašu ishranu već ćete ukoliko želite uz njega moći zdravo gubiti kilograme. Uz pravi izbor sastojaka sushi može biti pravi niskokalorični izbor. Najviše treba paziti na izbor soseva i način pripreme.
Evo nekoliko predloga zdravih opcija Sushi-a:

1.Tuna Roll 

Rolat od tunjevine, ima u sebi  vlakna i proteine, a više od pola ukupnih kalorija ,što je oko 180 kod 6-8 komada Sushi-a, odlazi na proteine što itekako zasiti.

  1. Roll od avokada

Iako zvuči jednostvano, ne možemo pogrešiti pri izboru avokada i morskih algi, koliko su značajne detaljno smo objasnili u ovom tekstu. Ova verzija je pogodna najviše za vegetarijance, i ima nešto manje kalorija od gore pomenutog.

  1. California Roll

Ovo je najpopularnija opcija za one koji ranije nisu jeli Sushi. Da bi ovo jelo bilo u punom sjaju tražite kalifornijsku rolnicu napravljenu od pravog raka. Iako je ovo najkaloričnija opcija, idalje je u segmentu zdrave hrane.

Kao i kod Poke-a, i ovde je uvek zdravije zameniti beo sa smeđim pirinčem, on ne samo da je zdraviji jer čini da nivo šećera u krvi bude niži, već i bolje zasiti.

Ali treba znati da ni u zdravoj hrani ne treba preterivati, pa tako preporučeni unos Sushi-a jeste 10-15 komada Sushi-a nedeljno, mada on varira od osobe do osobe.

Ovo su samo neke od opcija zdrave hrane koje su pred Vama, uvek možete napraviti najraznolikiji meni zdrave hrane i uživati u njoj, a nadamo se da će ovi predlozi biti inspiracija za dalje istraživanje.

Naši najprodavaniji proizvodi