Volcano Uramaki Roll (8 kom) sa soja sosom

SUSHI

Kako je nastao SUSHI?

Iako mnogi veruju da je Sushi nastao u Japanu zapravo poreklo Sushi-a jeste iz Kine. Razumno je zašto mnogi greše s obzirom da je Japan prestonica ovog jela, i mesto koje je ovo jelo proslavilo.

Ali, Sushi je nastao mnogo godina ranije u Kini, od jela koje se zove Nare-zushi. Nare-zushi je nastao iz praktičnih razloga. Sastojalo se iz fermentisanog pirinča i zasoljene ribe, a razlog ovakve pripreme je bila dugotrajnost samog jela, koja je bila neophodna zbog nedosatatka mesta za skladištenje. 

 

Kako je Sushi poprimio današnji oblik?

Današnji oblik Sushi, počeo je da poprima u 8. veku kada je jelo došlo u Japan. Međutim Sushi u početku nije bio u potpunosti nalik ovom koji mi danas pozanjemo,  često se kuvao radi dugotrajnosti i služio se u većim komadima.

Kuvar Hanaya Yohei je prvi koji je došao na ideju da izdvoji pirinač koji će začiniti pirinčanim sirćetom i na to dodati komadić sveže ribe, u veličini jednog zalogaja. Tako je nastao je
Nigiri-zushi, koji se priprema tako što se sve ručno oblikuje, a proces fermentacije zbog korišćenja sirća sveden je na par minuta, a nekada je trajao i mesecima.

Nigiri Losos Sushi - sa sasoja sosom

Sushi Nigiri je idealan zva sve koji žele da zakorače u svet novih ukusa.

Nigiri- zushi ne samo da je bio ukusan, već se je i bio neka vrsta brze hrane. Ovo se ljudima svidelo, pa je tako, kako priča kaže Yohei prvo prodavao iz kutije koju je nosio na leđima, zatim je otvorio štand, a na kraju je otvorio i svoj restoran.

 

Širenje sušija na Zapadu?

Nakon Drugog svetskog rata kada je Japan ponovo vodio slobodnu trgovinu i turizam, Sushi je počeo da se širi, pogotovu u Americi, gde ga je srednja klasa odlično prihvatila i zavolela. Ali kao i svaka promena, i uvođenje Sushi-a u Zapadnjačku kuhinju nije bilo najprostije. Brojni kuvari su menjali orginalni recept, kako bi ga nekim delom približili svom lokalnom stanovništvu.

Jedan od ukusa koji su Amrekanci brzo prihvatili i koji je i danas među najpopularnijim jeste Kalifornijska rolnica, ona se sastoji iz krastavca, mesa rakova i avokada sa belim pirinčem.

Ova zapadnjačka verzija Sushi-a idealna je za one koju ne preferiraj sirovu ribu, kao i za vegtarijance i vegane, s obzirom da umesto krabe može ići i njena zamena kao što je u nekom restoranima parče tofua, neko voće .

Sushi danas

Danas su u Japanu popularni Kaiten-zushi ili ti Sushi pokretna traka. To je krivudava traka koja prolazi kroz ceo restoran, a na njoj se nalaze različiti specijaliteti, pored Sushi-a na njoj se mogu naći I razne supe, kao I dezerti. U pripremi Sushi-a najčešće koriste sezonske sastojke pored standardnih, kao što su  tunjevina, losos..

U Kaiten-zushi restoranima, najčešće koriste raznobojne tanjire koji služe da se lakše razvrsta koja je cena jela koje se nalazilo na njemu prilikom naplate. Cena u ovakvim restoranima je znatno niža od cena Sushi-a u konvencionalnim restoranima.

Naši najprodavaniji proizvodi