Činija humasa sa šavarmom u sredini iz Inbox Kitchen

Shawarma 

 

Shawarma je jelo popularno širom bliskog istoka, sastoji se od mesa koje se služi sa hlebom, kao sendvič ili odvojeno na tanjiru.
Naziv Shawarma u prevodu znači „okreće se“, što se odnosi na način pripreme mesa.

Humus sa Goveđom Shawarma posluženu činiji

Tajna ukusa Shawarmae leži upravo u načinu pripreme mesa. Kuvari Otmanskog carstva su među prvima otkrili punoću ukusa koju pruža vertikalna priprema mesa.  Vertikalno pečenje mesa daje Shawarma-i mek, nežan ukus , a to se postiže pečenjem polako u svojoj masnoći, dok se ne postigne savršenstvo.

Do Drugog svetskog rata Shawarma je bila čuvana tajna, međutim usled rata veliki broj Turaka se seli u zemlje širom sveta, a posebno u Nemačku, gde značajno utiče na lokalnu kuhinju, prenoseći svoje specijalitet među kojima je i Shawarma. Naravno kako je Shawarma putovala svetom njen orginalni recept menjao se i prilagođavao ukusima te zemlje.

Iako je najšire prihvaćeno da je Shawarma nastala u Turskoj, mnoge zemlje svojataju ovo jelo. Jedni od njih jesu Sirijci, ali na neki način oni jesu u pravu, Shawarma sa piletinom se prvi put pojavila kod njih. Pa iako nije potpuno orginalni recept, jesu imali veliki uticaj na sam recept.

U Libanu i Jordanu gde se Shawarma smatra skoro pa nacionalnim jelom, koliko su je poprimili, ona se obično pravi od jagnjetine ili govedine ili kombinaciom ova dva. Shawarma se u tim krajevima obično služi sa „pita hlebom“ (beskvasnim hlebom). Dok na Bliskom istoku mnogi ulični prodavci uz Shawerma-u služe i pomfrit, nekada sa strane, a nekada unutar pite.
Kao što smo ranije rekli ovo jelo ima veliki broj varijacija, pa je tako jedna od veoma popularnih u Turskoj napravljena od ovčetine sa paradjzom na žaru.

Koliko je Shawarma popularna, govori i činjenica da se samo u Nemačkoj troši oko 400 tona mesa na pripremu ovog jela kao.

 

Najbolji način  za pripremu:

Najbolji ukus se postiže se ukoliko meso marinirate preko noći (odnosno ostavite da odstoji). Što se tiče izbora mesa to je tradicionalno bila govedina ili jagnjetina, ali danas postoji i verzija sa piletinom, pa je izbor svakako na Vama. Začini koje možete staviti u marinadu jesu kim, slatka paprika, origano, cimet i biber, na Vama je da otkrijete koja vam kombinacija najviše odgovara. Kada meso odleži u marinadi, priprema se  zajedno sa njom dok sokovi ne ispare i meso ne bude spremno.

Ukoliko niste sigurni u sam proces pripreme, uvek možete za početak naručiti Shawarmae, pa ukoliko vam se svidi ukus možda vremenom savladate ovaj proces.

Mnogi se pitaju koja je razlika između Girosa i Shawarma. Ovo pitanje je sasvim logično sobzirom da je način vertikalne pripreme mesa identičan.  Ali glavna razlika između ovih jela jeste u tome što Shawarma u sebi sadrži razne sosove, najčešće je to jogurt od belog luka, tahini ili humus, i nikako ne treba zaboraviti tajni sastojak, kisele krastavce. Ne mora to biti samo kiseli krstavci, može biti i repa, šargarepa ili mango, ali i oni su obrađeni na specifičan način tako da daju taj kiselkasti ukus Shawarmai.

 

Svakako ukoliko volite sočno, dobro začinjeno meso, ovo jelo za vas će biti prava poslastica, bilo da želite ukusnu večeru, ručak ili užinu.

Naši najprodavaniji proizvodi