Volcano Poke Bowl sa lososom i tunom

Poke

Šta je Poke?

Poke je tradicionalno jelo Havajske Kuhinje,  u bukvalnom prevodu znači komad. U prošlosti se Poke-om smatralo bilo koje meso ili morski plodovi koju si isečeni na komadiće i nakon toga marinirani. Danas se ovo jelo povezuje pre svega sa morskim plodovima. Od nastanka pa do danas Poke je poprimao različite oblike, pa ne mora nužno biti morski plodovi ili tunjevina, čak ne mora biti ni narezan na kocke, niti sirov. Neke od beskrajnih opcija ovog jela sadrže hobotnice, neke imaju kremaste prelive, neke varijante su ukrašene vasabijem ili kimčijem.

Piletina u susamu sa mangom,kukuruzom prelivena teriyaki dresingom.

Piletina Teriyaki Poke sa ananasom, indijskim oraham i ponzu dresingom.

Kako je nastao Poke?

Veruje se da  su činije za Poke prvi put pripremili Polinežani, koji su tada pripremali od sirove ribe, koja je bila začinjena algama i morskom solju, i preliveno mlevenim orasima. Veruje se da se ovo dogodilo mnogo pre nego što su zapadni putnici stigli na ostrva Havaja.  Soljenje ribe nije bilo samo radi ukusa, već I kako bi riba duže bila sveža I mogla da se jede.

Soja sos i susamovo ulje uveli su imigranti iz Kine I Japana, dodajući ih jelima u kulinarskom loncu na Havajima.  Jelo koje mi danas toliko volimo je nastalo tek 1900-ih.

Tradicionalno, Poke se pravilo tako što je tuna grubo iseče na komade veličine zalogaja i marinara onim što je bilo pri ruci. Tuna  koja se koristila bila je Ahi tuna, koja je jake ružičaste boje i daleko je ukusnija  i estetski lepša od sive grebenske ribe.

 

Kako se pravi?

Kao osnova za pripremu najčešće jeste pirinač, koji se najčešće služi topao kako bi bio suprotnost u odnosu na hladnu ribu. Neki restorani danas nude i opciju koja umesto pirinča ima rezanca od tikvica ili slatu od morskih algi, kao opciju sa manje ugljenih hidrata.

Riba koja je najčešći sastojak jeste tuna, o kojoj smo gore govorili i koja daje taj tradicionalni ukus. Ali pored tune se može naći i losos ili hobotnica. A za one koji nisu ljubitelji sirove ribe, postoje i opcije kao što je kuvani rak.

Pored ribe i pirinča, začini su nešto što Poke čini onim što jeste. Začini koji se koriste su morska so, luk, semenke susama.  A uz ove osnovne začine, neizostavan deo jeste i preliv, koji se pravi sa soja sosom, pirinčanim sirćetom, kao i svežeg limunovog soka.  Ali svi sastojci su negde podložni minimalnim promenama, kako bi se prilagodili području, a opet ostali blizu orginalnog ukusa. Jedna od takvih prilagođenih opcija jeste Japanska mešavina crvenog čilija i vasabija, koja prestavlja popularni ljuti sos.

Napravi Svoj Poke

Napravi svoj Poke je opcija koju imate u Inbox Kitchen koja vam omogućava da napravite svoj Poke iz snova.

Kako se jede?

Ne postoji jedinstven način da se jede činija Poke-a, ali ona je dizajnirana tako da spoji različite arome i ukuse, kako bi Vam omogućili najbolje iskustvo. Štapići su uobičajeni pribor koji se koristi kada jedete Poke, oni omogućavaju  spajanje svih aroma u vašoj činiji.  Iako je ovo možda najbolji način da se jede Poke, nije i najlakši za nekog ko nikada nije koristio štapiće. Nemojte se brinuti  zbog toga,uvek  možete probati i priborom koji uobičajno koristite. 

Naši najprodavaniji proizvodi