Goveđa Shawarma Sendvič obrok za celu porodicu

Libanska Kuhinja

Libanska Kuhinja: Ukusi bliskog istoka

 

Čak i ako nikada niste posetili Liban, verovatno ste upoznati sa libanskom kuhinjom. Na međunarodnom nivou, humus i falafel su dobro poznati, dok se shawarma smatra jednom od najpoznatijih uličnih namirnica na svetu. Shavarma je toliko poznata da je čak bila predstavljena u sceni Osvetnika nakon odjavne špice.

 

Koliko god zvučalo kliše, libanska kuhinja je pravi užitak za čula. Libanska hrana vodi vas na putovanje, od zemljane arome kima i tahinija do osvežavajućeg ukusa sumaka, nara i limuna. Putovanje koje prepuna boja, aroma i teksturama mezea. Shawarma i humus su dva najpoznatija libanska jela, ali ima još mnogo toga za voleti Libanska kuhinja, kao što će vam pokazati ovaj vodič za libansku hranu.

 

Tradicionalna libanska kuhinja

 

Libanska kuhinja ima dugu istoriju koja datira milenijumima unazad. Mnoga libanska jela mogu se pratiti još iz vremena antičke Grčke, Rima, Persije i Feničana. Na nju su uticale strane zemlje koje su bole prisutne u Libanu u poslednjih pola veka, pre svega Turska i Francuska.

 

Integralne žitarice, povrće, voće i morski plodovi igraju važnu ulogu u libanskoj kuhinji. Slanutak i peršun su glavne namirnice, a beli luk, maslinovo ulje i limunov sok se često koriste za začinjavanje jela. Libanska hrana se često peče na roštilju, peče ili jednostavno lagano kuva u maslinovom ulju. Jagnjetina je popularan izvor proteina , ali se piletina konzumira češće od crvenog mesa.

 

Humus

 

Nijedan blog o libanskoj kuhinji koji poštuje sebe ne može biti potpun bez humusa, jednog od najpopularnijih jela u libanskoj kuhinji. Odnosi se na bliskoistočni dip napravljen od kuvanog pire slanutka, tahinija, belog luka i limunovog soka. Obično se služi sa pita hlebom i raznim ukrasima poput maslinovog ulja, celog slanutka, maslina, seckanog paradajza, sumaka ili peršuna.

Humus Beirut sa peršunom

Humus je jelo koje se jede širom Bliskog istoka, bilo za doručak, kao meze ili kao dodatak drugim jelima kao što su falafel, kibbeh ili tabbouleh. Postalo je popularno i u mnogim delovima sveta i često je prvo jelo koje pada na pamet kada ljudi pomisle na bliskoistočnu kuhinju.

Zanimljivo je da su Liban i Izrael bili angažovani u takmičenju za proizvodnju najveće porcije humusa na svetu. Obe zemlje smatraju humus vitalnim simbolom svog nacionalnog identiteta, tako da osvajanje te titule, u njihovim očima, uspostavlja određenu meru vlasništva nad jelom.

 

Falafel

 

Falafel je  hrskav spolja a mekan i vlažan iznutra i savršeno začinjeni! Zbog njihove svestranosti,falafel se u libanskoj kuhnji jede kao glavno jelo, kao grickalica ili kao sendvič koj je jedna od popularnijih vidova brzre hrane.

Humus falafel - porcija Hummusa sa 3 komada falafela

Falafeli su duboko pržene kuglice ili pljeskavice koje su spolja braon, a iznutra zelene zbog dodavanja peršuna i korijandera/korijandera. Ovaj  libanski falafel zahteva slanutak, ali se može napraviti i sa fava pasuljem ili kombinacijom ova dva

Mnogi kuvari koriste falafele kao zamenu za meso u receptima zbog visokog sadržaja proteina.

 

Falafel sendvič – Zdrava brza hrana

Falafel Sendvič serviran na crnoj tacni sa kiselim krastavčićima.

Falafel sendvič se služ uvijen u tanku tortilju koja je napunjena falafel koj je okružen raznimi salatam, povrćem i preliven sosevima. Kako falafel sedvič ima dosta zelene salate,krastavčića,pradajza i dugog povrća, smatrase zdravom alternativom tradicionalnim prestavnicima brze hrane. Jedan od razloga zašto je falafel veoma popularan jeste raznovrsnost i mogućnost dodavanja primesa iz drugih kuhinja poput pikantnog meksičkog falafela, BBQ falafela ili roma falafel sa primesima italijanske kuhinje

 

Shawarma

Shawarma je popularna bliskoistočna ulična hrana. Tradicionalno se služi kao sendvič, ali je postala popularna širom sveta. Shawarma se obično pravi od traka mariniranog mesa, kao što su piletina, govedina ili jagnjetina, koje se zatim peku na roštilju i stavljaju na vertikalni ražnju. Kuvano meso se zatim skine sa ražnja i servira u tortilju sa zelenom salatom, paradajzom, lukom i tahini sosom.Shawarma se takođe može poslužiti kao deo sendviča ili tanjira – sa prilogom humusa, tabbulea ili čak pomfrita! Bez obzira na to kako je servirate, shawarma  je odlična opcija za one koji traže ukusan obrok pun proteina. A pošto je meso prethodno marinirano, ima neverovatan ukus koji će vas naterati da se vratite po još.

Combo obrok Govedji Shawarma Sandwich

 

Libanske salate

Tabbouleh

Tabbouleh (takođe tabouli, taboulah) je levantinska salata napravljena od sitno seckanog peršuna, nane, paradajza, luka, bulgura, maslinovog ulja i limunovog soka. Poreklom iz Libana i sirijskih planina, postala je jedna od najpopularnijih salata u bliskoistočnoj kuhinji.

Tabbouleh Salata

Tabbouleh, poput humusa i baba ganuša, često se služi kao deo meze tanjira. Popularno je širom Bliskog istoka i jedno je od najpoznatijih arapskih jela van regiona. Mnogi smatraju da je to nacionalno jelo u Libanu.

Uobičajena zabluda o tabbulehu je da je bulgur glavni sastojak. Nije. To je samo prateći igrač, sa sitno seckanim peršunom u centru pažnje.

Fattoush

Fattoush (Fatuš) je levantinska salata napravljena od prženog khubza (arapskog hleba) – obično ostataka pita – pomešanog sa raznim zelenilom i povrćem. To je fatteh (ili fatta) jelo, što je vrsta bliskoistočnog jela napravljenog od ostataka pita i drugih sastojaka koji su prenamenjeni za pravljenje novog obroka.

Fattouch-Tradicionalna libanska salata od mešanog povrća

Kažu da je Fattoush došao iz severnog Libana. Farmeri bi pržili ostatke pita na maslinovom ulju i kombinovali ih sa povrćem i začinskim biljem koje su imali pri ruci. Kao rezultat toga, recepti za fattoush se razlikuju, ali salata se može pripremiti sa bilo kojim povrćem u sezoni.

Ajran 

Ajran (Ayran) je revitalizirajuće piće na bazi jogurta koje je veoma popularno u regionima Bliskog istoka, posebno u Libanu, i popstoje manje varijacije kroz ceo region. To je popularno tursko piće koje osvežava leti. Međutim, proporcija sastojaka daje ovom napitku veoma umirujući ukus i osećaj u ustima u kojima ćete potpuno uživati, pogotovo uz neki začinjeni falafel ili pikantnu shawarmu. Iznenadićete se kada saznate da se Ajran pravi mešanjem jogurta sa hladnom vodom, solju, a ponekad i malo belog luka ili mente. Ajran jogurt je hranljiv napitak jer je bogat probioticima koji su korisni za zdravlje creva. Poslužite uz libanska jela kao što su falafel ili shawarma.

Ajran Jogurt u beloj providnoj flašici iz Inbox Kitchen

Idealan napitak za osveženje tokom vrućih letnjih dana.

Naši najprodavaniji proizvodi