Humus na libanski način serviran sa leblebijama

Humus

Gde je nastao Humus?

Tačno poreklo humusa  nije poznato, ali se ono najčešće vezuje za Egipat. U stvari, naziv humus u prevodu sa arapskog znači slanutak(leblebija), a Egipat je upravo oblast gde se leblebija i uzgaja.
Veruje se da humus datira iz 13. veka, s obzirom da su pronađene kuvarske knjige iz Kaira upravo te procenjene starosti. U njima se pominje jelo od hladnih pasiranih leblebija, sirćeta i začina, za koji mnogi tvrde da je današnji humus. Međutim recept je koristio sirće, umesto limuna, a o belom luku nije bilo ni reči, a to su osnovni sastojci humusa koji danas poznajemo.

Egipćani i Grci su vekovima međusobno trgovali, što bi zaprvo objasnilo mnoge sličnosti između kuhinje ova dva naroda. Neki od primera jela jela koja su popularna u obe kulture bio bi punjeni listovi grožđa, baklave i slična jela.

Iako je najveća dilema da li je humus izvorno nastao u Grčkoj ili Egiptu, danas je humus toliko rasprostranjen širom sveta da je to postalo nebitno. Humus je danas poprimio različite oblike, pa se može naći  u zapadnjačkim super marketim, ali i u mejnstrim restoranima. 

Humus na libanski način serviran sa leblebijama

Humus sa leblebijam poslužen u činiji idelno kao dip.

Kako jesti?

Iako se tradicionalno pravi od leblebija, svaka zemlja je dodala neke svoje namernice. Humus se uglavnom jede kao užina uz pitu ili hleb,a  postoje i one koji uživaju u njemu kao celom obroku.
Često može biti i deo predjela ili priloga uz hranu kao što je piletina ili falafel. U nekim zemljama van Bliskog istoka humus se služi sa krekerima ili čipsom od tortilje.

Iako je humus delimično menjao recepturu kako bi se prilagodio kuhinji nove kulture, svima je zajedničko prelivanje maslinovim uljem. 

Neki tvrde i da je humus Izraelsko nacionalno jelo, to verovatno potiče iz toga što njihovo stanovništvo uživa u ovoj hrani, i neki od najboljih humusa se mogu naći upravo u Izraelskim restoranima. 

 

Sastav

Kao što smo već rekli glavni sastojak humusa su leblebije. One su pune vlakana, proteina i vitamina B6. Sadržaj hranljivih statojaka zavisi od recepta koji se koristi u pripremi humusa.
Humus će biti odličan izvor proteina za vegetarijance i vegane. A maslinovo ulje koje je glavni sastojak humusa ima jake antioksidante koji imaju antizapaljenska dejstva.
Čak neki od sastojaka humusa imaju i mogućnost potencijalne kontrole nivoa šećera u krvi.

 

Međunarodni dan Humusa

Zbog svog značaja u kulturi mnogih naroda ovo jelo dobilo je svoj mađunarodni dan. Međunarodni dan humusa proslavlja se 13. Maja. U nekim zemljama povodom ovog dana pravi se i Humus festival, gde se mogu probati najrazličitije varijante ovog jela, i uživati u njegovom punom ukusu. 

Zbog ovog jela vodili su se i „kulinarski ratovi“, jedan od nedavnih bio je 2008. godine kada je Liban optužio Izrael za krađu humusa. Oni su se borili tako što su postavljali  rekord najveće činije humusa.

Iako je danas planetarno popularan, humus je tek kasnih godina 20. veka bio prihvaćen od strane Britanaca i Amerikanaca. Ali kako kažu od kada su ga probali postali si opčarani ovim jelom.

Prvi Međunarodni dan humusa je obeležavan 2012. Godine i od tada se znatno razvija.

Ukoliko do sada nisi probao ovo fantastično jelo , ovo je idealna prilika. Kada ga budeš probao i oduševio se ukusom ovog jela sigurni smo da će 13. Maj biti upisan u tvom kalendaru.

 

Naši najprodavaniji proizvodi